Новини
24-04-2013


1888 – 1914


Від моменту заснування до Першої світової війни


У 1888 р. шість берлінських теслярів заклали основу сьогоднішнього ASB. У той час, коли ще не існувало ані інструкцій щодо охорони праці, ані служб спасіння, вони організували «Навчальний курс з основ першої допомоги при нещасних випадках для робітників».
У 1896 р. у Берліні була організована перша група санітарної допомоги під назвою «Колонна Робітних Самаритян», яка вже тоді здійснювала транспортування хворих за допомогою колесних носилок.
У 1909 р. Групи Робітничих Самаритян з Берліну, Дрездена, Майсена, Кельна, Гамбурга та Ельберфельду об’єднались у Спілку Робітничих Самаритян.
Під час Першої світової війни майже половина з 6.600 членів ASB були задіяні у воєнних діях.

 

1919-1933


Від Веймарської Республіки до Другої світової війни

Після Першої світової війни Спілка Робітничих Самаритян (ASB) вимушена була заново відтворювати свої структури. Кількість так званих колон зменшилась з 108 до 30. Внаслідок політичної нестабільності потреба у санітарах ASB залишалась дуже високою. ASB активно діяла в усіх сферах благодійної допомоги и заклала таким чином основу для розвитку цієї організації в якості благодійного об’єднання.

Націонал-соціалісти заборонили діяльність Спілки Робітничих Самаритян у 1933 р. Лише після Другої світової війни у 1945 р. Об’єднання змогло відновити свою роботу.

 

1945-1989


ASB у Західній Німеччині

Після Другої світової війни ASB брала активну участь у відновленні Німеччини. У 1946 р. були засновані нові об’єднання в областях, зайнятих західними союзниками. Вже на початку п’ятидесятих років в Західній Німеччині існувало вже 100 колон ASB. У НДР Спілка Робітничих Самаритян залишалась забороненою організацією.

 

1989-

З моменту падіння Берлінської стіни до сьогоднішнього дня

Після падіння Берлінської стіни громадяни з НДР почали налагоджувати контакти з ASB з метою створення нових благодійних та суспільно корисних організацій. ASB активно підтримало цей намір. Перше регіональне об’єднання у Східній Німеччині виникло у 1990 р. у м. Гюстров. На сьогоднішній день ASB представлена в усіх Федеральних землях